Na današnji dan pre 6 godina izašla je Dota 2 – Prisetili smo se najčuvenijih poteza

Na današnji dan pre 6 godina izašla je Dota 2 – Prisetili smo se najčuvenijih poteza

Iako je origanlna Defence of the Anceints mapa za Warcraft Frozen Throne izašla još 2003. godine, danas je zvanično šesti rođendan Dote 2. Iako je Beta verzije ove igre izašla dve godine pre ovog datuma, kao što se i prvi International održao u avgustu 2011 – 9. jul se zvanično gleda kao rođendan legendarne MOBE.

Ko bi rekao još davne 2003. godine da će baš ova igra postati jedna od najpoznatijih svih vremena i da će 16 godina kasnije nastaviti da raste iz dana u dan. Ne samo da raste broj igrača, već svake godine drastično rastu i nagradni fondovi, koji omugućavaju sve većem broju igrača da kroz ovu igru izgrade i svoju karijeru. Prva dva Internationala imala su nagradni fond od $1,6 miliona, a samo osam godine kasnije ta brojka će biti skoro 30 puta veća. Par ljudi kreiralo je ovu mapu iz zabave, da bi ona danas bila domaćin najvećim esports događajima svake godine.

Sama igra priredila je neke fantastične momente, ne samo samo za kežual igrače, već i za fanove koji obožavaju da gledaju najbolje igrače kako se takmiče pred velikom publikom. Zato smatramo da je prava prilika da se podsetimo nekih najlegendarnijih poteza, koji se i dan danas pamte.

Kada se priča o najpoznatijim Dota 2 potezima, mora da se pomene čuveni The Dota 2 Play – tokom drugog Internationala. Ovo je bio okršaj tada možda i dve najbolje ekipe u Upper Bracketu velikom turnira. Dok je Na’Vi pokušavao da sruši Tier 2 kulu na dodnjoj strani mape, Invictus Gaming se pomoću smoke-a prišunjao protivničkoj ekipi. Sjajan Naga ulty omogućio je Kinezima da kreiraju skoro savšen plej, ali ono što nisu znali, je, da ih čeka veliko iznenađenje. BKB Enigme i magic immunity Juggernauta bili su dovoljni da se cela situacija preokrene. Sjajan Black Hole uhvatio je četvroricu igrača protivničke ekipe, dok je savšrenim Force Staffom, Dendi izbegao Tidehunterov Ravage, da bi ga samo par sekundi kasnije ukrao i iskorsitio za svoju ekipu. Iako je Natus Vincere slavio u ovom okršaju, kasnije su poraženi od Invictusa u velikom finalu rezultatom 3-1.

Za naredni potez idemo na naredni International, a scena je ponovo pripala momcima u žuto-crnim dresovima. Kada je sve izgledali kao da će ih TongFu poslati u lower bracket, Puppey je odlučio da iskoristi čuveni bag, koji je postojao u tom trenutku. Pomoću Chena i Pudga, koristili su tzv. Fountain hook, tako što bi Pudge svojom kukom privukao protivničke igrače, pre nego što ga Chen svojom magijom vrati u fontanu. U tom trenutku Hook nije prestajao da radi, pa bi povukao protivničke igrače zajedno sa sobom sve do fontane. Malo po malo, Na’Vi je vraćao meč u svoju korist, da bi na kraju kompletno preokrenuli ovaj okršaj.

Ovoga puta nešto malo drugačije. Idemo na meč u kojem su se sastali Alliance i TeamDK. Šta ovaj meč čini specijalnim, je to što je Alliance otišao u Rosh pit da pokupi Aegis pre početka meča. Na lejnove Šveđani su sitgli sa levelom više, što je učinilo da Kinezi imaju veliki zaostatak od samog početka. Danas ovakvi potezi, možda nažalost i nisu mogući.

Ako odemo u malo skoriju prošlost, moraćemo da se podsetimo čuvenog Cebovog poteza, koji je preokrenuo situacijiu u prošlogodišnjem finalu Internationala. OG je bio u velikom zaostataku, a fantastičan Berserkers call Axe-a, potpuno je promenio tok meča. Zato i nije čudno što je baš taj detalj, glavni voice line ovogodišnjeg Battle Passa.

Ovo su samo neki od najpoznatijih Dota 2 poteza, koji su obeležili istoriju ove igre. Uskoro nam se bliži i novi International, koji će imati najveći nagradni fond u istoriji svih gejming događaja.

 

Related Articles